Irska kinematografija

Irski filmovi (drugi dio)

Irski filmovi

9. ” Vjetar koji povija ječam” (The Wind That Shakes The Barley)

Irski filmovi Ambiciozni film Kena Loacha smješten u period od 1916. do 1923. u Irsku, ispričan iz perspektive dvojice braće. Damien (Cillian Murphy) je mladić koji želi postati liječnik, no vlastita mu se vizija budućnosti drastično mijenja kada pripadnici zloglasne postrojbe `Black and Tans` ubijaju njegova prijatelja samo zato što nije htio izreći svoje ime na engleskom.
Damien se tada priključuje svome starijem bratu Teddyju (Padraic Delaney), lokalnom vođi IRA-e koji se suprotstavlja opresorskoj britanskoj vojsci.1921. donosi primirje između britanske i irske vlade, no uvjeti mira izazivaju oprečne reakcije među Ircima. Irska bi tako postala dio britanskoga Commonwealtha, dominij koji još uvijek priseže na odanost britanskoj kruni. I dok Teddy ovaj sporazum vidi kao poboljšanje situacije, Damien i njegovi istomišljenici sporazum shvaćaju kao izdaju irske borbe za potpunu nezavisnost. Ovaj sukob dovest će do Irskog građanskog rata, pri čemu će se dvojica braće naći na suprotnim stranama.

10. ”Moje lijevo stopalo” (My Left Foot)

Irski filmovi  Drama Jima Sheridana iz 1989. s Danielom Day-Lewisom u ulozi irskog umjetnika Christyja Browna koji je rođen s cerebralnom paralizom i koji može pomaknuti samo svoje lijevo stopalo. Osim Day-Lewisa, u filmu su nastupili i Ray McAnally, Brenda Fricker, Fiona Shaw, Alison Whelan, Kirsten Sheridan, Declan Croghan, Eanna MacLiam, Marie Conmee i Cyril Cusack. Film je osvojio Oscara za najboljeg glavnog glumca (Daniel Day-Lewis) i najbolju sporednu glumicu (Brenda Ficker). Nominiran je i u kategorijama za najboljeg redatelja, najbolji film i najbolji adaptirani scenarij.Osim toga, osvojio je nagradu Udruženja newyorških filmskih kritičara za najbolji film 1989. 2005. je proglašen drugim najboljim irskim filmom svih vremena, iza filma The Commitments.

11. ”Priča o Veronici Guerin” (Veronica Guerin)

Istinita priča o Irskoj novinarki Veronici Guerin koja je raskrinkala neke od najmočnijih mafijaških bossova Dublina 1996. godine.Postala je nacionalnom heroinom i glavnom metom podzemlja. Sredinom devedestih godina Dublin je nalikovao na ratom pogođen grad u kojem su se moćni narko bossovi borili za prevlast. Njihov najveći neprijatelj nije bila policija već hrabra i odvažna novinarka Veronica Guerin (Cate Blanchett). Novinarka The Sunday Independenta istraživala je i pratila događanja u podzemlju izveštavajući Irsku javnost o činjenicama koje u protivnom nikad ne bi izašle u javnost. Stavljajući na kocku svoj i život svoje obitelji postala je nacionalna heroina koju je narod slavio, a podzemlje željelo ubiti. Njezino brutalno ubojstvo 1996. godine pokrenulo je val promjena u Irskom zakonodavstvu i dovelo do privođenja mafijaških glavešina.

12. ”Tvorac ljubavi” (The Matchmaker)

Irski filmovi Marcy Tizard (Janeane Garofalo) je asistentica senatora Johna McGloryja (Jay O. Sanders), čija reizborna kampanja zapada u krizu i ne daje željene rezultate. U očajničkoj utrci za irskim glasovima, načelnik McGloryjeva stožera šalje Marcy u Irsku, u selo Ballinagra, kako bi pronašla senatorove rođake ili pretke. Marcy u Ballinagru stiže upravo usred priprema za godišnji festival ljubavnog združivanja. Lijepo odjevena, zgodna i mlada žena bez pratnje postaje očit centar zanimanja dvojice profesionalaca, kao i smušenoga pipničara Seana (David O’Hara).”Tvorac ljubavi” je uza sve to i jedan od onih filmova koji svoju tematsku stranu oslikava i vizualno, jer je razvoj ljubavi najlakše doživjeti unutar čarobnoga krajolika irskih prirodnih ljepota. Redatelju Marku Joffeu u ostvarenju vizije najviše je pripomogla kultna Janeane Garofalo, jedna od onih glumica koje nikada nisu postale centrom zanimanja najšire publike, ali koja je neovisno o tome jedna od kvalitativno najvažnijih glumica svoje generacije.

13. ”Glad” (Hunger)

Priča prati posljednjih šest mjeseci života IRA-inog člana Bobbyja Sandsa koji je štrajkom glađu želio promijeniti političku situaciju tadašnje Irske.1981. godina, zatvor Mase u Sjevernoj Irskoj. Zatvorenici iz ozloglašenog bloka H protestiraju jer ne žele nositi standardne zatvorske uniforme i žele da im se prizna status političkih zatvorenika. Kako prosvjed ne daje nikave rezultate, jedan od zatočenih članova IRA-e, Bobby Sands (Michael Fassbender), odlučuje promijeniti smjer prosvjeda te počinje štrajk glađu, odbijajući jesti sve dok irske vlasti ne priznaju IRA-u kao legitimnu političku organizaciju.

14. ”Sveta voda” (Holy Water)

  Za četiri neženja iz Killcoulin’s Leapa život polako prolazi. Daleki grad zapadne Irske nema budućnost za njih; ni karijeru, ni pravih žena i noćnog života (osim njihovog vlastitog benda koji svira subotom navečer). Čini se da su zaglavili ostatak svog života u Killcoulin’s Leapu. No kad jedan od njih dođe s planom otmice pošiljke Viagre, i njene prodaje na otvorenom tržištu u Amsterdamu, situacija se u potpunosti mijenja. Njegovi prijatelji su očajni i žele pokušati. Ne računajući na prepreke, njihov plan se u potpunosti promijeni.

 

15. ”Michael Collins”

 Irska je 700 godina bila kolonija britanskog kraljevstva. Želja Iraca za samostalnošću nikad nije popuštala, a do kulminacije je došlo za Uskrs 1916. godine, prilikom oružane pobune, kad je napadnuta dablinska pošta. Britanska je vlast nemilosrdno ugušila ustanak, a vođe je odmah strijeljala. Među pobunjenim irskim domoljubima bili su i mladi Michael Collins (L. Neeson) i njegov najbolji prijatelj i suborac Harry Boland (A. Quinn). Od tog časa Collins je glavni organizator “nevidljive vojske” koja se oružjem bori protiv, kako kažu, britanske okupacije. Ubijaju sve ljude koji predstavljaju britansku vlast – policajce, vojnike, tajne agente. Velika je pomoć Collinsu Ned Broy (S. Rea), činovnik koji radi za britanske vlasti. On je njegov glavni špijun. Broy čak omogući Collinsu i uvid u britanske dosjee o njemu i njegovim suborcima iz Irske republikanske armije. Vječiti borac Collins uvjeren je da je postigao mnogo i da će krvoproliće prestati. De Valera i drugi irski političari nisu zadovoljni, jer oni žele nezavisnu republiku…

16. ”P.S.Volim te”(P.S. I love you)

Bila je to ljubav na prvi pogled – na seoskoj cesti u srcu zelene Irske susreli se mlada izgubljena turistkinja Holly (Hilary Swank) i šarmantni lokalni momak Gerry (Gerard Butler). Iako Hollyna majka (Kathy Bates) to nije odobrila, mladi par se oženio i proveo deset zajedničkih godina u ljubavi i sreći. Živjeli su sretno sve dok Gerryjev život nije okončala okrutna bolest, što je ostavilo strašan trag na Holly. Jedina osoba koja ju je u potpunosti razumjela i bezuvjetno voljela zauvijek je nestala iz njenog života. Ili možda nije? Gerry je znao da mu se bliži kraj pa je za života napisao niz pisama koja će voditi i usmjeravati Holly.Prva takva poruka stiže na njen trideseti rođendan u obliku torte i video snimke na kojoj joj Gerry poručuje da treba malo izaći iz kuće i zabaviti se te proslaviti rođendan kako spada. U tjednima i mjesecima koji slijede broj Gerryjevih poruka raste, a načini na koji dolaze do Holly sve su neobičniji i zabavniji. Zanimljivo je da Holly, sljedeći upute iz pisama koja su potpisana sa ‘P.S. Volim te’, svaki put upadne u nekakvu novu avanturu.

Join the Forum discussion on this post

If you like this, say thanks by sharing: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditEmail this to someone

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress