O Irskoj

Irska zastava

Zastava Republike Irske je svima poznata trobojka, ali da li ste se ikada zapitali zašto su irske boje baš zelena, bela i narandžsta? Kako to obično biva, ove boje nisu slučajno izabrane, već se u njima na svoj način ogledaju važni momenti iz irske Istorije.

Irska zastava

Zelena boja zastave je uvek bliža koplju i predstavlja irske katoličke nacionaliste, pošto se zelena boja već dugo vezivala za Irsku.

Narandžasta boja na zastavi označava protestante sa severa, a simbolizuje engleskog kralja Vilijama Oranskog (William Of Orange), vladara koji je porazio rimokatoličkog kralja Džejmsa Drugog (James II) u Bici na Bojnu (Battle of the Boyne) 1. jula 1690.

Bela boja na sredini zastave predstavlja mir i pomirenje između ove dve strane.

Ipak, čuvena trobojka nije bila prva irska zastava. Devedesetih godina 18. veka je grupa pod nazivom “Udruženje ujedinjenih Iraca” (The Society of United Irishmen) koristila zelenu zastavu sa zlatnom harfom. Ovu zastavu su često nosili sa sobom u bitke.

Irska zastava

Irska trobojka se prvi put pojavila 1848. godine, a predstavio ju je Thomas Francis Meagher, irski revolucionar, rođen u Voterfordu. On je jedan od osnivača Mlade Irske – grupe koja je podsticala irski nacionalizam. Nakon studija u Francuskoj vratio se u Irsku donevši sa sobom dizajn za novu irsku zastavu, koji se u stvari zasnivao na francuskoj trobojci.

Ova zastava se prvi put zavijorila u Voterfordu 1848. godine, ali je prihvaćena kao zvanična irska zastava tek 1921. godine, nakon Rata za nezavisnost, kada je uzdignuta iznad Glavne pošte (GPO) u Dablinu.

Evo nekoliko kratkih teza koje treba znati o irskoj zastavi:

· Zelena štrafta uvek ide do jarbola.
· Dužina zastave treba da bude duplo veća od njene širine.
· Kada se uzdiže ili spušta, ne bi smela da dotakne tlo.
· Kada se ističe na različitim ceremonijama, svi prisutni treba da stoje okrenuti ka njoj, a uniformisana lica treba da joj salutiraju.
· Kada se svira nacionalna himna na fudbalskoj utakmici, svi prisutni treba da stoje okrenuti ka zastavi dok se himna ne završi.
· Sa izuzetkom sahrana, irska zastava treba da se vijori između izlaska i zalaska sunca.
· Irska zastava nikada ne treba da se nosi ispravljena osim ako se nosi na kovčegu sa zelenom štraftom na uzglavlju – kako je uobičajeno na državnim sahranama.
· Zastava se spušta na pola koplja u slučaju smrti neke prominentne ličnosti.
· Kada se irska zastava ističe u grupi drugih evropskih zastava – sve zastave su poređane s leva nadesno u odnosu na zastavu Evropske unije, i to po alfabetskom redu.

Kada odete u Irsku, ugledaćete irsku zastavu kako se ponosno vijori iznad sledećih zgrada: Aras an Uachtaráin – rezidencije predsednika, Leinster House u Dablinu, drugih državnih zgrada, sudnica i policijskih stanica.

If you like this, say thanks by sharing: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditEmail this to someone

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress