Irski recepti

Irska kuhinja

Irska kuhinja

Irska je hrana poznata po visokokvalitetnim sirovinama i sastojcima. Smaragdni otok prepun je zelenila i mirisne vegetacije u kojoj uživaju ovčja i kravlja stada. Po sočnoj travi miriše njihovo mlijeko, sirevi i meso. Namirnice su svježe s obližnjih farmi ili netom iz prirode: povrće, šumski plodovi, divljač, a obalni pojas pruža najfinije morske plodove: alge, dagnje, kamenice i druge školjke, losose, pastrve, škampe, kozice i dr. Irska je na glasu po svom bogatom doručku s kobasicama, slaninom, jajima, black puddingu (kobasice napravljene s kuhanom krvi, nešto poput naše krvavice), white puddingu (kobasice od svinjetine, masti, kruha, zobene kaše i začina) i prženim krumpirićima.

Za doručak možete pojesti i svježe pečen kruh, a irski je specijalitet kruh sa sodom ili onaj s krumpirom. Zbog posebno “tvrdoglavog” brašna koje se teško diže, u Irskoj se uvriježila brza i jednostavna priprema kruha sa sodom, izvrsnog rezultata. Osim sode bikarbone, kruh sadrži brašno i punomasno mlijeko. Na kruh se mažu vrlo kvalitetan maslac i marmelada. Za doručak možete očekivati i voćne kolače i peciva.

Hrana

Tipična namirnica i temelj tradicionalne irske kuhinje je krumpir. Krumpir se jede u kori, kao pire, kuhan, pečen, pržen, a od njega se izrađuju kruh i kolači. Uz krumpir se najčešće jede slanina. Povrće se jede sezonski s naglaskom na ono korijenasto: mrkva, zelje, luk, cikla, repa i drugo. Izvan sezone jede se ukiseljeno povće kao prilog mesu, a u gradovima, zahvaljujući supermarketima i stakleničkoj i plasteničkoj proizvodnji, svježe je povrće dostupno cijele godine. U idiličnom i zelenom irskom okruženju, pasu krave, koze i ovce koje daju najfinije mlijeko iz kojeg nastaju lokalni specijaliteti. U proizvodnji se ističu mekani i tvrdi sirevi, oni s plijesni, a najpoznatiji su Durrus, Gubbeen, Cashel Blue, Ardrahan, Coolea i drugi. Izvrsno je irsko kiselo mlijeko, a Irci obožavaju i imaju vrlo kvalitetan maslac.

Ulogu mesa nikako ne smijemo zanemariti u irskoj prehrani. Irci ponajviše jedu janjetinu i govedinu, a za njima nešto kaska kulinarska upotreba svinjetine. Gulaši, krvavice, kobasice, slanina, šunka, meso divljači, i druga mesna jela irski su specijaliteti. Ističu se smjele i sofisticirane kombinacije mesa, primjerice janjetine s whiskeyem i marmeladom od naranče. Kruh i pekarski proizvodi isto su vrlo važne namirnice. Već smo spominjali nacionalni soda kruh koji postoji uz niz varijacija: sa začinskim travama, bobičastim voćem, itd. Izvrstan je i vrlo hranjiv i kruh od krumpira. Aromu irskog kruha istaknut ćete kvalitetnim domaćih irskim maslacem. Morski plodovi u irskoj su prehrani vrlo zastupljeni, posebice u obalnim područjima. Jedu se podjednako riba, školjke i morske alge: losos i pastrva, jegulje, kamenice, dagnje i brojni specijaliteti s morskim algama. Alge se najčešće jedu kuhane na kriški toplog tosta.

Školjke u irskom loncu najčešće plivaju u whiskeyu, vinu ili pivu, spremaju se s jajima, vrhnjem i drugim dodacima. Jedan od najpoznatijih izvornih irskih recepata su Dublinske kozice s majonezom od češnjaka (Dublin Bay Prawns). Nezanemariv je i udio riječne ribe u irskoj prehrani. Poslije obilatog i energetski nabijenog obroka, kao što to i priliči, slijedi desert. Brojni pudinzi, pjenice s bobičastim voćem, od čokolade, kave, razne kreme s whiskeyem i likerima, pa pite, torte, kolači s jabukama ili kiselim mlijekom, kolači sa suhim voćem – dio su raznovrsne irske desertne ponude. Tamo ćete zacijelo poslije finog jela uspjeti za sebe pronaći nešto slatko.

Piće

Nije čudo što je cijeli svijet prigrlio ugođaj koji nudi irski pub ili pivnica. Pub, koji ne uživa samo kod pivopija kultni status, središte je društvenog života. U pub ćete uz brojna druga izvrsna piva popiti i jednog pravog “Irca” svjetske slave – pivo Guinness – koje ima preko 260 godina dugu tradiciju. Odmah uz bok pivu zasluženo mjesto zauzima whiskey. Na bazi whiskeya nastaju brojna pića, likeri i deserti. Najslavnija je irska kava čiju recepturu već svi dobro poznajemo. Redove whiskeya i likera brane Jameson, Powers, Tullamore Drew, Midleton Very Rare, Baileys (Irish cream), Sheridan, Irish Mist, Paddy i drugi. Čaj je vrlo popularno irsko piće koje se konzumira tijekom cijelog dana. Raspon čajeva vrlo je širok, a omiljeni su crni čajevi koji se poslužuju uz toplo mlijeko i šećer.

Tipična Irska jela:

 • Colcannon – jelo od krumpira, divljeg bijelog luka, kelja i zelja
 • Champ – sličan colcannonuchamp je sa sjevera Irske. Pire krumpir sa usitnjenom ljutikom. Servira se uz maslac ili kobasice.
 • Irish Stew – irski gulaš
 • Boxty – jelo je sa sjevera Irske. Vrsta krumpirove palačinke, koja se najčešće jede za doručak uz kobasice, jaja i slaninu.
 • Coddle – Dublinski specijalitet s kuhanim svinjskim kobasicama.
 • Soda kruh
 • Dublin Bay Prawns ili Dublinske kozice s majonezom od češnjaka
 • Krvavice

Zanimljivosti

 • Irci u prosjeku konzumiraju 131, 1 litru piva na godinu.
 • Mali gradić Kinsale je stekao je svjetsku slavu zbog izvrsnih restorana, posebice onih s ribljim specijalitetima.
 • U Irskoj obavezno probajte Dublin Bay Prawns, tamno pivo – recimo Guinness i izvrsne visokokvalitetne whiskeye. Dobar su odabir Irish coffee ili čaj.

If you like this, say thanks by sharing: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on RedditEmail this to someone

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress